Jag är mamma till två underbara flickor som är trespråkiga. Samtidigt är jag en språkälskande språkvetare som tycker om att lära mig nya språk och drar mig inte för att prata fastän jag inte riktigt behärskar språken.

Då vi pratar tre språk i familjen möter vi ofta frågor, positiva reaktioner och nyfikenhet från omgivningen. Föräldrar och blivande föräldrar med andra språk i ryggsäcken vill ofta veta hur vi gått till väga, samt vill ha råd om hur de själva ska göra.

Flerspråkighet hos barn- hur fungerar det i praktiken?

(Plus lite annat gott och blandat!)

torsdag 13 januari 2011

Recept. Mirza ghasemi. Vegetariskt.

Mirza Ghasemi (vegetarisk persisk rätt)

(Persian Eggplant Casserole)

Mirza Ghassemi är en typisk rätt från provinsen Gilan i norra Iran. Det serveras ofta som tillbehör/förrätt, men det kan även ätas som huvudrätt. Som huvudrätt äter man det med ris. Annars äter man det med mjukt eller rostat bröd.
Jag tycker väldigt mycket om den här rätten och den är favorit hos många i familjen.

Ingredienser:
2 st. medelstora auberginer
2 st. medelstora lökar (hackade)
1 tomat
8 klyftor vitlök (skivade)
4 st. ägg (slå lätt)
1 tsk gurkmeja
smör
salt
peppar

Grilla auberginen över en kolgrill tills de är bruna och mjuka, alt. grilla dem i 400 grader i ugnen. Låt svalna och ta bort skalet. Mosa till en röra med en gaffel.

Fräs lök och vitlök i smör tills de blir gyllenbruna, rör sedan i gurkmejan.
Tillsätt auberginen och stek vidare en liten stund under omrörning. Tillsätt salt och peppar.

Rör, mosa lite med en gaffel, ner de skalade tomaterna i röran  (man kan lägga tomater i kokande vatten en kortis och sedan skala).
Låt allt koka på låg värme i 5-7 minuter. Häll sedan de lätt slagna äggen över i pannan. När äggen börjar stelna, rör om lite och sedan är det klart för servering.
Det ska se ut som en röra och inte omelett.

mirze ghassemi, mirza ghassemi, mirze ghasemi, persisk mat, persiskt recept, Gilan mat        rze ghasemi,mirza ghassemi, persiskmat, persiskt recept, Gilan
mat

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar