Mirza Ghasemi (vegetarisk persisk rätt)
(Persian Eggplant Casserole)
Mirza Ghassemi är en typisk rätt från provinsen Gilan i norra Iran. Det serveras ofta som tillbehör/förrätt, men det kan även ätas som huvudrätt. Som huvudrätt äter man det med ris. Annars äter man det med mjukt eller rostat bröd.
Jag tycker väldigt mycket om den här rätten och den är favorit hos många i familjen.
Ingredienser:
2 st. medelstora auberginer
2 st. medelstora lökar (hackade)
1 tomat
8 klyftor vitlök (skivade)
4 st. ägg (slå lätt)
1 tsk gurkmeja
smör
salt
peppar
Grilla auberginen över en kolgrill tills de är bruna och mjuka, alt. grilla dem i 400 grader i ugnen. Låt svalna och ta bort skalet. Mosa till en röra med en gaffel.
Fräs lök och vitlök i smör tills de blir gyllenbruna, rör sedan i gurkmejan.
Tillsätt auberginen och stek vidare en liten stund under omrörning. Tillsätt salt och peppar.
Rör, mosa lite med en gaffel, ner de skalade tomaterna i röran (man kan lägga tomater i kokande vatten en kortis och sedan skala).
Låt allt koka på låg värme i 5-7 minuter. Häll sedan de lätt slagna äggen över i pannan. När äggen börjar stelna, rör om lite och sedan är det klart för servering.
Det ska se ut som en röra och inte omelett.
mirze ghassemi, mirza ghassemi, mirze ghasemi, persisk mat, persiskt recept, Gilan mat rze ghasemi,mirza ghassemi, persiskmat, persiskt recept, Gilan
mat
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar