Provar ni att laga denna rätt vill jag gärna veta vad ni tycker om den!
Gheymeh.
Lamm alternativt nötkött i grytbitar:
500 g grytbitar kött (gärna i lite mindre bitar)
3 gula lökar
1/2 dl olja
2-3 nypor malen saffran
4 dl vatten
2-3 nypor malen saffran
4 dl vatten
1 dl orientaliska gula linser
4 msk tomatpuré
3-4 torkad lime
Torkad lime hittar du i välsorterade orientaliska butiker.
Hacka löken och fräs den i lite olja så den blir mjuk med fin gyllene färg. Skär köttet i cirka 1-2 cm stora tärningar, blanda ner i löken och låt fräsa tillsammans en liten stund. Även saffranet och linserna ska tillsättas. Glöm inte att skölja linserna innan. Allt ska nu fräsas en stund tillsammans som sagt.
salt
Torkad lime hittar du i välsorterade orientaliska butiker.
Hacka löken och fräs den i lite olja så den blir mjuk med fin gyllene färg. Skär köttet i cirka 1-2 cm stora tärningar, blanda ner i löken och låt fräsa tillsammans en liten stund. Även saffranet och linserna ska tillsättas. Glöm inte att skölja linserna innan. Allt ska nu fräsas en stund tillsammans som sagt.
Dra sedan ner värmen, häll i 4 dl vatten och blanda i tomatpurén, sätt på locket och låt småkoka i en kvart. Ha i den torkade limen. För en intensivare limesmak kan man, efter att limen blivit lite mjuka, sticka hål i dem så att smaken kommer fram mer. Dra ner värmen lite nu och låt sjuda i en halvtimme. Tillsätt lite vatten om det blir för lite kvar så det inte bränns fast.
Salta och låt sjuda i ytterligare en halvtimme.
Tänk på följande:
Man måste inte följa tiden till punkt och pricka. Smaka av köttet, det ska vara mört och brytas loss lätt. Linserna ska vara genomkokta och inte hårda. Grytan ska inte vara rinnig utan lite tjockare (grytigare :)
Alternativ:
Skär upp aubergin i skivor, salta och stek. (en aubergin ung. fem skivor)
Lägg dem överst på grytan och låt de ta smak av grytanden när den sjuder den sista kvarten
Man kan garnera med stekt potatis vid servering (pommes fritesstorlek)
Gheime / ghejme / ghejmeh
Salta och låt sjuda i ytterligare en halvtimme.
Tänk på följande:
Man måste inte följa tiden till punkt och pricka. Smaka av köttet, det ska vara mört och brytas loss lätt. Linserna ska vara genomkokta och inte hårda. Grytan ska inte vara rinnig utan lite tjockare (grytigare :)
Alternativ:
Skär upp aubergin i skivor, salta och stek. (en aubergin ung. fem skivor)
Lägg dem överst på grytan och låt de ta smak av grytanden när den sjuder den sista kvarten
Man kan garnera med stekt potatis vid servering (pommes fritesstorlek)
Gheime / ghejme / ghejmeh
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar