Jag är mamma till två underbara flickor som är trespråkiga. Samtidigt är jag en språkälskande språkvetare som tycker om att lära mig nya språk och drar mig inte för att prata fastän jag inte riktigt behärskar språken.

Då vi pratar tre språk i familjen möter vi ofta frågor, positiva reaktioner och nyfikenhet från omgivningen. Föräldrar och blivande föräldrar med andra språk i ryggsäcken vill ofta veta hur vi gått till väga, samt vill ha råd om hur de själva ska göra.

Flerspråkighet hos barn- hur fungerar det i praktiken?

(Plus lite annat gott och blandat!)

fredag 26 februari 2010

Kultur. Recept.

Persisk köttgryta serveras med ris.
Provar ni att laga denna rätt vill jag gärna veta vad ni tycker om den!

Gheymeh.
Lamm alternativt nötkött i grytbitar:

500 g grytbitar kött (gärna i lite mindre bitar)
3 gula lökar
1/2 dl olja
2-3 nypor malen saffran
4 dl vatten
1 dl orientaliska gula linser
4 msk tomatpuré
3-4 torkad lime
salt

Torkad lime hittar du i välsorterade orientaliska butiker.

Hacka löken och fräs den i lite olja så den blir mjuk med fin gyllene färg. Skär köttet i cirka 1-2 cm stora tärningar, blanda ner i löken och låt fräsa tillsammans en liten stund. Även saffranet och linserna ska tillsättas. Glöm inte att skölja linserna innan. Allt ska nu fräsas en stund tillsammans som sagt.
Dra sedan ner värmen, häll i 4 dl vatten och blanda i tomatpurén, sätt på locket och låt småkoka i en kvart. Ha i den torkade limen. För en intensivare limesmak kan man, efter att limen blivit lite mjuka, sticka hål i dem så att smaken kommer fram mer. Dra ner värmen lite nu och låt sjuda i en halvtimme. Tillsätt lite vatten om det blir för lite kvar så det inte bränns fast.
Salta och låt sjuda i ytterligare en halvtimme.

Tänk på följande:
Man måste inte följa tiden till punkt och pricka. Smaka av köttet, det ska vara mört och brytas loss lätt. Linserna ska vara genomkokta och inte hårda. Grytan ska inte vara rinnig utan lite tjockare (grytigare :)

Alternativ:
Skär upp aubergin i skivor, salta och stek. (en aubergin ung. fem skivor)
Lägg dem överst på grytan och låt de ta smak av grytanden när den sjuder den sista kvarten
Man kan garnera med stekt potatis vid servering (pommes fritesstorlek)


Gheime / ghejme / ghejmeh

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar