Jag är mamma till två underbara flickor som är trespråkiga. Samtidigt är jag en språkälskande språkvetare som tycker om att lära mig nya språk och drar mig inte för att prata fastän jag inte riktigt behärskar språken.

Då vi pratar tre språk i familjen möter vi ofta frågor, positiva reaktioner och nyfikenhet från omgivningen. Föräldrar och blivande föräldrar med andra språk i ryggsäcken vill ofta veta hur vi gått till väga, samt vill ha råd om hur de själva ska göra.

Flerspråkighet hos barn- hur fungerar det i praktiken?

(Plus lite annat gott och blandat!)

lördag 27 februari 2010

Kultur. Pécs, europeisk kulturhuvudstad 2010

Jag vill slå ett slag för den underbara staden Pécs i Ungern, som i år tillsammans med Istanbul och Essen är europeiska kulturhuvudstäder.
Eftersom S mor är just från denna stad och det är en andra hemort för deras familj, så har vi självklart varit i Pécs många gånger. Sist var förra sommaren då S bror och hans dåvarande fästmö valde att gifta sig just i Pécs. Ett fyrtiotal gäster flög ner dit från Sverige för att se dessa turturduvor utbyta löften i Basilikan som är från 1000-talet. De blev den femte generationen i familjen att gifta sig i katedralen.

Pécs är en stad i södra Ungern belägen nära den kroatiska gränsen. Staden grundades av romarna under 100-talet och hade då namnet Sopianae. Pécs ligger vid foten av Mecsekbergen och är även regionhuvudstad i området Dél-Dunántúl. Staden är känd för att vara en av de mest romantiska städerna i landet.
Det första universitetet grundades 1367 av Nagy Lajos (King Lewis the Great). Landet var ockuperat av ottomanturkarna under 150 år, från 1500-talet och framåt, vilket lämnat spår på olika ställen i staden. Här finns även lämningar från keltisk och romersk tid.
Det speciella klimatet och atmosfären i staden har fått Pécs att kallas "de mediterranska stämningarnas stad", trots bristen på hav.
Absolut värt ett besök!

Sevärdheter


Sopianae forntida ruiner och gravkammare

Sopianae var det romerska namnet på Pécs då staden var ett kulturcentrum i det romerska riket.
Där hittar man fornkristna gravar, katakomber och väggmålningar som finns med på UNESCOs världsarvslista.

Katedralen (Cathedral of St Peter/ Szent Péter Székesegyház )

Katedralen är från 1000-taler och firade förra året 1000 år som församling.

Zsolnay-museet

Zsolnay porslinfabrik grundades 1853 och är framför allt känd för sin eosinglaserade jugendkeramik.

Pasha Gazi Kassims moské

Nu en katolsk kyrka, men på slutet av 1500-talet en turkisk moské.

Király utca (Kungsgatan)

Ända sedan romartiden har Király utca varit en huvudgata i staden. Där kan man hitta det gamla Palatinushotellet och Nationalteatern.

 Tv-tornet

Underbar utsikt över hela staden. Vid bra väder ser man ända bort till de kroatiska bergen.

Tivadar Csontvary-museet
Världskänd konstnär.

Victor Vasarely-museet
Världskänd op-artkonstnär.

Jakovali Hassans moské och museum

Denna moské används aktivt av den muslimska befolkningen i Pécs.


En liten bit bort...
I Pécs närområde finner man även termalbaden i Harkány, samt det fantastiska vindistriktet Villány, som rekommenderas varmt.

1 kommentar:

  1. Wow, vackert! Har du fotat?
    Kram S.

    http://blogg.passagen.se/alphahonan/

    SvaraRadera