Jag är mamma till två underbara flickor som är trespråkiga. Samtidigt är jag en språkälskande språkvetare som tycker om att lära mig nya språk och drar mig inte för att prata fastän jag inte riktigt behärskar språken.

Då vi pratar tre språk i familjen möter vi ofta frågor, positiva reaktioner och nyfikenhet från omgivningen. Föräldrar och blivande föräldrar med andra språk i ryggsäcken vill ofta veta hur vi gått till väga, samt vill ha råd om hur de själva ska göra.

Flerspråkighet hos barn- hur fungerar det i praktiken?

(Plus lite annat gott och blandat!)

måndag 15 mars 2010

Kultur. Chaharshanbe soori.

Eldfesten, tisdag 16 mars 2010.


Eldfesten eller Chaharshanbeh Soori [Chahārshanbe-Sūri] چهارشنبهسوری som den heter på persiska är en kulturell högtid som har nära anknytning till det persiska nyåret Nourouz. Chaharshanbe soori firas den sista tisdagen före vårdagsjämningen. Det persiska nyåret Nourouz infaller också vid vårdagsjämningen. Högtiden är inte religiöst kopplat utan är urgammal tradition.


Denna högtid firar våren, solen, ljusets ankomst. Då elden står i fokus tror man att denna högtid härstammar från Zoroastrerna, där elden har en central betydelse. I nästan 4000 år (1700 f.kr Zoroastrernas era) har chaharshanbe soori högtidlig gjorts och firats. Även andra nationaliteter, så som kurder och afghaner, firar denna dag.


Traditionellts enligt samlas man ute på gator och torg där man tänder små eller stora brasor i rad som man sedan hoppar över, samtidigt som man säger "Sorkhi-ye to az man, zardi-ye man az to". (Din röda färg är min , och min gula färg är din.) Det är som en reningsrit och med det man upprepar under hoppen vill man säga att man vill att elden tar ens blekhet, sjukdom och problem och istället ger en av dess varma röda eldiga färg, värme och energi. Man byter ut det dåliga mot det bra som elden har att erbjuda.


En annan tradition denna dag är att man knackar dörr för att få "ajeel", en nötblandning som man äter på chaharshanbe soori, men i värsta fall får man en hink vatten över sig! Påminner om påskkärringarna som knackar dörr.


I år kan alla som vill och kan fira denna eldens fest på Riddarholmen i Stockholm. Även i andra städer, så som Uppsala, Göteborg och Malmö, kan man vara med och fira och hoppa över eld.


Välkomna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar